Summering hemmaroutrar

Innan jag startade testen hade jag ganska höga förväntningar på produkterna. Jag gjorde en mycket mindre test för två och ett halvt år sedan men den resulterade i att jag inte kunde testa det jag ville utan bara skicka buggrapporter till de tillverkare jag testade.
Hemmaroutrarna har utvecklats mycket de senaste åren och det finns ofta stöd för gästnät, QOS, molntjänster med smartphonesappar mm. Men det är inget som jag tittat på utan det är bara IPv6 som jag fokuserat på. Och för att få en burk med stöd för IPv6 måste man upp lite i prisklass och tittar jag på prisjakt så behövs ~> 500 kronor för att få tag på en testad burk.

Mina förhoppningar nu var

  • IPv6 automatiskt igång
  • DHCPv6 och 6RD i alla produkter
  • Om IPv6 inte var automatiskt igång så skulle det vara enkelt att aktivera det
  • Inga uppdateringar, bara i med den och köra
  • Bra tänk på säkerheten så trafik från Internet var spärrad

Blev jag nöjd och kunde hitta några favoriter bland de jag testade? Nja, några hade IPv6 igång automatiskt till viss del, en hade inte en stöd för IPv6 även som det stod på kartongen och en var så buggig så jag slutade testa den.

Varför tjatar jag så mycket om 6RD? Jo som Internet/Bredbandsnäten byggs idag med många kockar ( Kommunikationsoperatörer bla. ) inblandade så är det svårt att få fram native IPv6 fram till slutkundsporten och då är 6RD ett ypperligt alternativ.

ok – stödjer det utan att göra något
nja – stödjer det men först efter att du gjort något
nej – stödjer det inte alls.

Märke/Modell DHCPv6 PD 6RD Enkel Säkerhet Annat
WD MY NET N600  nja nej nja nej
Belkin PLAY N750 DB  nja nej nej nej  Buggig
Linksys EA6500  ok nja nja ok
Jensen Scandinavia AL5000AC  nej nej/ja nej nej Efter uppgradering
Dlink DIR-826L  ok nja nja nja
ASUS RT-N56U  nja nja nja nej
Apple Airport Extreme  ok nej ok ok
Dlink DIR-645  nja nja  nja nej
ASUS RT-N66U  nja nja  nja nej  Buggig 6RD
Netgear Genie R6200 nja nej nja nej Känns instabil

Jag tycker egentligen inte att någon är vinnare i mina tester, jag hade mycket högre förväntningar som tyvärr inte infriades. Men de tre som kör DHCPv6 PD direkt ur kartongen bör ju premieras även om de brister i testerna med 6RD och annat.